Verandering begint bij jezelf
Verandering begint bij jezelf

"Wees de verandering die je wil zien". Een bekend en waar gezegd van Ghandi. Als je als CEO, directeur of manager zelf niet wil veranderen, kun je het dan vragen van je mensen?

Veranderingen doorvoeren en borgen in jouw organisatie vraagt om focus, een koersvast beleid en eenduidig leiderschap uitgedragen. Uitleg met een duidelijke boodschap in begrijpelijke taal en met inspirerend voorbeeldgedrag van alle leiders is noodzakelijk. Verandermanagement gaat over het creëren van geloof, emotionele veiligheid en mindset. Dit kunnen managen vraagt per definitie om offers te brengen in jouw huidige stijl, organisatiecultuur en bedrijfsrituelen.

Wij hebben het hier over loslaten van het vertrouwde zonder dat je vooraf weet wat je er exact voor terugkrijgt. Dit creëert onzekerheid en je moet als leider bereid zijn dit te omarmen, pijn te lijden en tegelijkertijd geloof houden. Je weet simpelweg niet wat je onderweg tegenkomt en daarom zijn mindset, (organisatie)veerkracht en zelfinzicht ontzettend belangrijk bij veranderprocessen.

Maak je als leider tijdens veranderprocessen schijnbewegingen omdat je je te veel laat beïnvloeden door onzekerheid, reacties van anderen of ben je zelf te veel verslaafd aan de huidige situatie dan krijg je gegarandeerd scheefgroei bij de uitvoer en bij de mensen die hier verantwoordelijk voor zijn.

De meeste mensen zoeken (on)bewust naar signalen om te kunnen blijven doen wat ze altijd deden. Niet omdat ze niet willen veranderen, maar omdat de bestaande wegen veilig en vertrouwd voelen en ze hieraan gehecht zijn geraakt. Vergeet ook niet dat de organisatie en jij als leider ze daarin jarenlang hebt beloond. Deze bestaande patronen geven veel meer emotionele garanties dan de ratio van een strak gepresenteerd nieuw plan en juist dat emotionele aspect bepaalt grotendeels wat wij doen.

We kunnen prachtige veranderplannen ontwikkelen, brownpapersessies opzetten, ontwikkelcurves presenteren of talloze werkgroepen opstarten om verandering aan te zetten. Maar uiteindelijk komt het aan op de medewerker die liever blijft doen wat hij altijd deed met een manager die hem al jaren aanstuurt om op een manier te werken waarin de medewerker heeft bewezen zich nuttig te maken.

Er zijn YouTube-goeroes in overvloed, stadions vol met theoretische consultants en talloze boeken en modellen over verandering. Maar dat dekt niet de lading als je niet vaardig bent in het managen van emoties bij veranderingen en geen verstand hebt van mensen. Verandering vraagt om focus, loslaten en opnieuw liefhebben. Je raakt hiermee twee gedragsbepalende systemen bij mensen en daarom is het een must dat je verstand hebt van menselijk gedrag voordat je aan de slag gaat.

Wat doet Lezismore op het gebied van verandering?

Vanuit een strakke analyse maken wij samen met de managers een praktisch en behapbaar implementatieplan op basis van bewezen wetenschappelijke modellen die alle noodzakelijke aspecten aanraken van gedragsverandering. Daarnaast begeleiden wij de managers bij het uitvoeren van het veranderplan. We helpen ze in het ontwikkelen van hun voorbeeldfunctie en interne kennis omtrent coaching en gedragsverandering. Samen zorgen wij voor één kraakheldere mindset in je organisatie wat duidelijkheid, focus en geloof stimuleert. Op deze manier werken wij samen met de managers aan de mindset van je mensen, zodat je als bedrijf zelfstandig en slagvaardiger wordt voor toekomstige verandertrajecten en minder afhankelijk bent van externe partijen.